Wat is Cortenstaal?
In steeds meer tuinen zie je het terugkomen: cortenstaal. Deze roestige staalsoort bestaat uit een speciaal soort legering, waardoor het alleen maar aan de buitenkant roest. Cortenstaal is enorm populair aan het worden, omdat het een warme en vintage uitstraling heeft. Zo kan je het gebruiken voor het maken van bijvoorbeeld bloempotten, borders, tuindecoraties en schuttingen.
Wat is Cortenstaal?
Cortenstaal is een metaallegering en is ontwikkeld door US Steel; met als merknaam COR-TEN ®-staal. Deze term bestaat uit twee afkoringen corosion resistance en tensile strengt. Cortenstaal is goed bestand tegen corrosie en heeft het ook een behoorlijke mechanische sterkte. De doelstelling die US Steel heeft met de ontwikkeling van cortenstaal is een grotere weervastheid of weerbestendigheid dan gewoon staal. Hierdoor kan cortenstaal ook in de buitenlucht worden gebruikt zonder extra behandelingen.
De samenstelling van de cortenstaal-legering bestaat voornamelijk uit ijzer. Aan het ijzer is toegevoegd: chroom, fosfor, koper, silicium en nikkel. Het bevat een bruine kleur die ontstaat door oxidatie. De roestbruine oxidehuid is hét kenmerkende van cortenstaal.
Veel metaalsoorten oxideren. Alleen edelmetalen zoals goud en platina oxideren nauwelijks. De oxide die aan de buitenkant van metaal ontstaat beschermd het onderliggende metaal tegen zuurstof. Hierdoor wordt het metaal onder de oxidehuid beschermd tegen corrosie. Het metaal beschermd zichzelf als het ware door de oxidelaag. Cortenstaal bevat een dikke oxidelaag waardoor het metaal onder die oxidelaag goed beschermd blijft. Het fijne is dat het met metaal geen extra oppervlaktebehandeling meer hoeft te ondergaan. Daarom zie je dat Cortenstaal heel vaak buiten toegepast worden. Neem bijvoorbeeld als bloembakken, vuurschalen, borders voor tuinen, gevelbekleding van gebouwen, woningen en schuren. De toepassingen zijn eindeloos groot en verreikend.
Hoe sterk is Cortenstaal?
De sterkte van Cortenstaal is vergelijkbaar met RVS. In Europa worden ook wel staallegeringen gefabriceerd die weervast zijn en vergelijkbaar zijn met Cortenstaal.
Wanneer is Cortenstaal geschikt?
Hoewel Cortenstaal een stevige en dichte oxidehuid heeft is de toepassing van deze metaallegering niet overal even geschikt voor. Voor het ontwikkelen van oxide wordt namelijk een deel van het metaal opgeofferd. Wanneer regen, wind en zand voortdurend op cortenstaal inwerken zal de buitenste oxide laag steeds een beetje afslijten. Door dit afslijten moet er regelmatig weer een nieuwe oxidehuid worden gevormd. Hoewel dit proces automatisch gaat door de reactie met zuurstof zorgt het er wel voor dat de oxide regelmatig een klein laagje van het onderliggende metaal aanvreet. Hierdoor wordt het onderliggende metaal na verloop van tijd steeds dunner. Daarom zijn metaalbedrijven zoals United States Steel Corporation geen voorstander voor het gebruik van cortenstaal in alle constructies die daadwerkelijk dragend zijn en voortdurend belast worden. Ook voor zijkanten van gebouwen en gevelbeplating is cortenstaal niet altijd geschikt. Dunne platen die vervaardigd zijn van cortenstaal kunnen door de ontwikkeling van oxide na verloop van tijd geheel weg oxideren. Er moet daarom altijd rekening worden gehouden met de dikte van het materiaal en de mate waarin het bloot staat aan invloeden van buitenaf. De dikte van het materiaal is dan dus ook doorslaggevend voor het duurzame karakter en de kwaliteit van uw aan te kopen product.
Wat is Cortenstaal?
Cortenstaal is een metaalsoort dat met een roestlaagje (oxidelaag) zichzelf beschermd. Naast de unieke uitstraling die producten hierdoor krijgen is het ook enorm functioneel; het beschermd het materiaal namelijk tegen slijtage en verouderen. Dit komt doordat het roest naar enkele maanden als het waren kristalliseert en er een soort patinalaag ontstaat. Hierdoor stopt het uiteindelijk verroestingsproces, en dus ook de afbreuk van het materiaal.
Is het normaal dat het product roest?
Ja dat is normaal, zelfs noodzakelijk. Dit in combinatie van de samenstelling van dit type materiaal, maakt dat het materiaal zijn unieke uitstraling en sterkte krijgt.
Hoe lang duurt het roestingsproces van Cortenstaal?
De vorming van de roestlaag begint na 2 tot 3 weken en eindigt na ongeveer 1,5 jaar. Hoe afwisselender het weer, des te sneller dit proces verloopt. De (weers)omstandigheden zijn zeer sterkt doorslaggevend.
Hoe voorkom ik roestvlekken op het terras?
Cortenstaal kan ik de beginfase roest afgeven op het terras. Het is daarom verstandig het Cortenstalen product in de beginfase van het oxiderende proces niet op een lichtgekleurde ondergrond te plaatsen. Als het oxidatieproces zich na 1,5 jaar voltrokken kan het product overal geplaatst worden. Mochten er toch roestvlekken op u terras of ander oppervlak terecht zijn gekomen, kunt u dit verwijderen met roestoplosser. Het wel of niet kunnen verwijderen van de roestvlekken hangt af van het gebruikte middel en de frequentie en kwaliteit van het schoonmaken.
Cortenstaal en onderhoud
Het hele prettige van Cortenstaal is de duurzaamheid en het feit dat het volledig onderhoudsvrij is. Verven, poedercoaten of een dergelijke andere oppervlaktebehandeling is niet nodig.
Kan ik het roestproces versnellen?
Jazeker, dat is mogelijk! Meng wat zout met water en bespuit het met een plantenspuit. Ook natuurazijn met water zal het roestproces versnellen.
Kan het product doorroesten?
De bescherming van Cortenstaal tegen doorroesten is afhankelijk van de dikte van het materiaal. Een bloembak met een wanddikte van slechts 1mm is wellicht in aanschaf goedkoper, maar zal zeer waarschijnlijk doorroesten. Dit heeft ermee te maken, dat het materiaal van net te dun is om het kristaliseren van de oxidelaag te doorstaan. Indien u kiest voor een plaatdikte van 2 – 3mm, dan zal dit wel het geval zijn en zal uw product niet doorroesten, mits het product niet continu in of onder water staat.
Zijn producten uit Cortenstaal duurzaam?
Cortenstaal is heel duurzaam. De wanddikte van het product is daarentegen wel doorslaggevend. Ga dus voor duurzaamheid en niet voor de laagste prijs. U kunt altijd beter voor een net iets dikker cortenstalen wandikte kiezen bij de aankoop van uw plantenbak, border, barbecue, buitenkeuken e.d.
Ben je overtuigd om cortenstaal te gebruiken voor jouw tuin? Bekijk dan hier al onze cortenstaalproducten. Wanneer je speciale wensen hebt, is het ook mogelijk om cortenstaal op maat te laten produceren. Je vraagt hiervoor een gratis en vrijblijvende offerte aan. Wij zorgen ervoor dat je binnen de kortste keren een overzicht hebt van alle kosten en mogelijkheden.